Brandon Turner

Architecture (Foundation Entry)

About me

During foundation year I have I’ve gained a better understanding of how architecture can be more than just designing buildings. Architecture influences everything from people to wildlife and I feel that I have accomplished a very interesting and different gallery design. I have enjoyed completing my sketches and I now feel that I am able to draw accurate plans which are easily understood. Designing my gallery gave me further insight as to all the different components that you need to look at when designing a gallery. This can be a number of things such as type of people attending gallery or where it’s located. I feel I have learnt a lot in my foundation year I look forward to taking this into year one of my studies.

When I was designing my gallery I knew that I wanted it to be in a more traditional building style. I looked at a number of different architects which helped influence the overall design of my gallery. The extension to Carlisle Cathedral and the gallery at Hauser and Wirth were two significant factors that influence my design. Both of these combined the traditional element with a modernistic approach. I feel this works well to create a unique space and also makes my gallery little bit different to but the mainstream approach currently is.

Exterior of my gallery model: daylight scene.

View image

Concept model inspiration, buildings balanced.

View image

Concept model inspiration.

View image

Ground floor plan: displaying cafe, reception and exhibition spaces.

View image

Axonometric which helps highlight the structure of my gallery.

View image

Final model set against a black backdrop.

View image

West wing gallery showing arched cloister-style walkways. This links my gallery with the student centre by diverting people through my gallery courtyard.

View image

My gallery set within a dark scene. The light is projected outwards and creates a subdued light throughout the courtyard.

View image

Interior of my final model.

View image

Gallery sculpture exhibition visualisation. Water reflects the sculpture in the gallery courtyard.

View image

Keywords: ramped gallery, gothic revival, minimal monastery, sandstone, architecture